Thursday 16 February 2012

Tibetansk Symboler

Landet Tibet, kjent som «verdens tak», er et vakkert sted rikt på tradisjoner, kunst og symbologi. Tibetanske symboler er i stor grad påvirket av den tibetanske buddhismen som har omfattende religiøse symboler som representerer abstrakte ideer som holder sitt inntog i deres syn på verden. I denne artikkelen snakker jeg om de åtte viktigste tibetanske symboler og motiver som har sitt opphav i buddhisme og representerer kjernen ideer som religion.
Åtte tibetanske Symboler og motiver
Det er åtte tibetanske symboler og motiver som er representasjoner av buddhistiske tro. I landet til Dalai Lama, kan disse symbolene bli sett skåret og malt i mange steder. De har sin opprinnelse i buddhistisk lære som sprer seg til Tibet fra India via Buddhas disipler og munker. Disse tibetanske symbolene representerer hovedpilarene i buddhistisk filosofi. Et bilde eller et symbol sier mer enn bare ord. Ord kan være glemt, men symboler leve på som representanter for den filosofien de en gang representerte. Munkene i Tibet likte å omgi seg med carving og malerier av den buddhistiske tro og representasjoner av læren til Buddha. Her er de åtte mest lovende tibetansk buddhistiske symboler (kjent som Ashtamangala) med sine betydninger.
Chhatra (Paraply); Den tibetanske buddhistiske symbol på visdom og åndelig kraft er Chattra eller paraply. Det symboliserer også ære og respekt for Buddha. Det representerer den kjølige skyggen som kan finnes i læren til Buddha, som kan fungere som et skjold mot lidelse og urenhet. Åttekantet paraplyer representerer den edle eightfold veien til frelse viste ved Buddha. Det er den tibetanske symbol for styrke og kraft til å bli funnet i kunnskap om Buddhas lære.
Dharmachakra (Wheel), The Dharmachakra eller de åtte-eikers hjul rettferdighetens symboliserer læren til Buddha. Tibetanere kaller dette symbolet 'Chos kyi'khor lo "eller" Wheel of transformasjon'. Det er en representasjon av endringen i menneskelig natur som er skapt ved å følge læren til Buddha. De åtte eikene representerer eightfold banen. Midten av hjulet representerer kjernen i Buddhas lære, eikene er visdom og sirkelen henger det er kraften i konsentrasjon som er en av de mest potente krefter åndelig forvandling. Hjulet er også representativ for sykluser av fødsel og død, frigjøring fra noe som er bare mulig hvis gjennom Følgende av Buddhas lære.
Dhvaja (Victory Banner); Seieren banner eller "Dhvaja" er symbolet på seier over demonene i sinnet (lidenskap, begjær, død og emosjonelle urenhet) på veien til opplysning. Det representerer seier over uvitenhet at Buddha oppnådd gjennom bot hans. Dermed seieren bannere er prime tibetanske symboler og motiver, som er symboler på Buddhas opplysning.
Sankha (Sacred Conch Shell), The hellige konkylie skallet eller Sankha representerer berømmelse av Buddhas filosofi som sprer seg vidt og bredt som den dype lyden av konkylie. Den brukes i tibetansk buddhistiske seremonier, og er en representasjon av sannheten som Buddha proklamerte til verden.
Padma (Lotus Flower); Lotusen er et symbol på åndelig vekst av en person etter læren til Buddha og handel hans eightfold banen. Akkurat som lotus vokser i jord, og deretter stiger over den, vokser en mann ut av hengemyren materialismens å oppnå opplysning basert på Buddhas lære. Den røde lotus er også den tibetanske symbol for kjærlighet, medfølelse og renhet. Den hvite lotus er den tibetanske symbol for fred og åndelig opplysning.
Shrivasta (The Endless Knot), The Shrivasta er en av de mest spennende av tibetanske symboler. Den er stengt, geometriske, rettvinklet loop som ikke har noen start eller endepunkt. Det representerer Buddhas uendelige visdom. Det er også representativ for oppbyggingen av liv og karma, som alle våre skjebner er sammenvevd. Å være symbolsk for det faktum at alt henger sammen med alt annet i dette universet, er det tibetanske symbolet for harmoni.
Suvarnamatsya (Golden Fish), The golden fisk forekommer i par mot hverandre. Fisken er representasjoner av glede og fruktbarhet, sammen med overflod. De representerer en filosofi om at en mann som følger Buddhas lære trenger ikke drukne i et hav av lidelse, men svømmer fritt liker fisk. De er også symbolsk for øynene til Buddha våker over sine disipler.
Kalasha (Sacred Vase), The Kalasha eller hellige vase er symbolsk for uuttømmelig rikdommer som er den buddhistiske læren. Det representerer åndelige overflod, velstand, rikdom og lang levetid. Den flate bellied Vasen bærer også stor vekt i hinduistisk system av tro.
Les mer på:; Symboler av buddhisme, irske Symboler, oldtidens egyptiske symboler, keltiske symboler, Så, disse var noen sentrale tibetanske symboler og motiver knyttet til buddhismen som pryder ulike strukturer hele Tibet, inkludert klostre. En studie av tibetanske symbolikken kan føre til en dyp forståelse av tro og lære Buddha selv.

No comments:

Post a Comment